Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Pénznem váltás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
7
6
3
2
4
9

Foglalat táblázat

Miért jobb a COB és mi az?

A COB a LED-ek egy új generációja, ami egész más gyártási eljárással készül, mint az elődei. A korábbi - power és SMD - LED-del készült fényforrásoknak a hőterhelés nagyon nagy problémát jelentett, ha zárt környezetben használták, illetve a fényhasznosításuk sem volt minden igényt kielégítő.

Az új chipek közvetlenül a tokozás, illetve - ahogy nagyobb méretű moduloknál nevezzük - a ház alaplapján kaptak helyet, így a hőátadásuk sokban javult, ellentétben a korábbi megoldásokkal, ahol a LED hátlapja volt a hűtőfelület. Ezen helyezkedett el több, különböző réteg, amelyek között hiába volt nagyon szoros kapcsolat, mindegyik gátolta a hő könnyű elvezetését. A leggyakoribb hibajelenség ezért az volt, hogy köznyelvien kifejezve a LED "kiégett".

A valóságban is valami egészen hasonló történt, de a pontosabb meghatározás az, hogy a túlzott hőterhelés következtében a belül elhelyezkedő ezüst/arany szál elpattant vagy megégett. Ilyen esetben - mint áramköri elemet - az adott LED-et szakadásként értelmezzük, így nem vezeti tovább az áramot.

 

Hogy működik a COB LED?

Különbséget kell tenni a COB és MCOB (Multi Chips On Board) LED-ek között, mivel az előbbi esetében egy világító egységről beszélünk, míg utóbbinál - a nevéből is jól láthatóan - több LED van egy felületen elrendezve, általában valamilyen szabályos mintát követve.

Az MCOB LED-eket is teljes nyugalommal hívhatjuk COB-nak, mivel a mindennapos használatban nem szokás különbséget tenni köztük. Ami az érdekessége, hogy az utóbbi első generációja előbb jelent meg a piacon, így a LED reflektorokban ezeket láthattuk már évekkel ezelőtt is.

 

A Chip On Board technológia előnyei

A korábban említett alacsonyabb hőterhelés a chipekre nézve nagyon kedvező hatással van, mert így az élettartam és a fényhasznosítás jelentősen megnövekedett. Tudni kell a LED chipekről, hogy az üzemi hőmérsékletet elérve romlik a fényhasznosításuk, vagyis az 1W befektetett energiából egyre kevesebb fényt állítanak elő. Ez minden LED termékre igaz, minőségtől függetlenül. A minőség annyit befolyásol, hogy a magasabb kategóriás termékeknél ez kevésbé észlelhető, míg az alacsonyabbaknál akár szemmel látható is lehet.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy mikor felkapcsoljuk a világítást, sokkal nagyobb a kezdeti fényerő, mint egy fél órás üzemeltetés után. Természetesen ez a csökkenés az üzemi hőmérséklet elérésével megáll azon az értéken, amit a gyártó a termékekhez feltüntetett. 

Fontos megjegyezni, hogy vannak olcsóbb kategóriás termékek, ahol a gyártó trükközik ezzel, és a 25 °C-os hőmérséklethez tartozó fényáramot adja meg, nem pedig a 120-130 °C-hoz valót, ahogy a komolyabb LED márkák teszik. Ezzel ránézésre előnyt tudnak szerezni, de hosszú távon ez mindig kiderül.

Összességében kijelenthető, hogy a COB LED-ek esetében az előbbi két hátrány, a korai "kiégés" és az alacsony fényhasznosítás már nincs jelen, mivel ezek a példányok 50.000 üzemórát is képesek működni, és a fényhasznosításuk 93lm/W-tól egészen 161lm/W-ig terjed.

Ipari és csarnokvilágítások esetében a komoly gyártók már csak ezt a technológiát használják, mivel kiemelten fontos a hosszú élettartam és a magas fényhasznosítás.

 

Foglalatok

A hagyományos wolframszálas izzóknál megszokhattuk, hogy a fényforrásokat be kell csavarni a foglalatba. A LED-izzók egy része továbbra is ilyen elven működik annak érdekében, hogy a régebbi lámpákban használhatók legyenek. Az íróasztali lámpák halogén spot izzóit is könnyen ki lehet váltani LED-ekkel.

A leggyakoribb menetes (csavaros) foglalatok:

E14 foglalat

Felhasználási terület: gyertyaizzók, kisebb lámpákban

E27 foglalat

Felhasználási terület: hagyományos izzóval megegyező

Egyéb foglalatok:

B22 foglalat

Bajonettzáras foglalat, a stabil rögzítés miatt nagyobb védelmet igénylő fényforrásokban használják.

GU10-es foglalat

Bajonettzáras (a két csap közötti távolság 10 mm) 

Felhasználási terület: spotlámpák

G4-es foglalat

Tüskés foglalat (a tüskék közötti távolság 4 mm), 12 V feszültséghez.

Felhasználási terület: kis méretű spotok.

MR16 foglalat

Spotokhoz használatos tüskéks foglalat.

T5-T8 foglalat

Fénycsövek foglalata. A T5 16 mm-es, nagyon jó a fényhasznosítása és kellemes a színvisszaadása is. A T8 26 mm-es.