Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Pénznem váltás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
7
6
3
4
6
6

Lumen Watt táblázat

Jump to search

Led fényforrásról bővebben

A lumen (jele: lm) fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény „mennyiségének” az integrálja (összege). Definíció alapján a fényáram teljesítmény-jellegű mennyiség, mértékegysége watt kellene, hogy legyen. A lumen bevezetésének az az értelme, hogy a fényáram a látható fény tartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozó radiometriai mennyiség.# A régi, hagyományos égőt milyen led fényforrással helyettesítsem?

Több helyen is el szokott hangzani az a fajta megközelítés, hogy egy 60 wattos izzó helyett elég a 6 wattos ledes fényforrás is. Aki e tanács szerint dönt a vásárláskor, otthon meglepődve fogja tapasztalni hogy a régi izzó bizony jóval több fényt biztosított, mint az új.

Tehát akkor mi alapján kell kiválasztani a megfelelő ledes izzót? A válasz az, hogy a fényerő alapján célszerű elindulni. A fényerőt 2 módon szoktuk mérni:

 • Lumenben mérjük a teljes fénykibocsátást (“lm“)
 • Az 1 négyzetméterre eső fényt mérjük lux-ban

Lumen / Watt táblázat

A fenti számok persze csak átlagos értékek, hiszen a gyártótól és a gyártott termék minőségétől függően ezek némileg változhatnak.

A fentiekből viszont az könnyen kikalkulálható, hogy ha a régi fényerőt szeretnénk visszakapni az izzó cseréjekor, akkor a ledes izzók közül körülbelül milyet ill. milyen teljesítményűt érdemes választani.

Alapvetően miért és mire jó a ledes világítás?

A választ röviden is tömören az alábbi listában lehetne legegyszerűbben elmondani:

 • a led világítástechnika által jelentős energia megtakarítást lehet elérni
 • a ledes világító testek sokkal hosszabb ideig üzemelnek (szemben a hagyományos izzókkal)
 • világítástechnikai testek, akár 5-10 éves távlatban is lehet gondolkodni
 • nem vibrál a fény, nem rontja el a szemet
 • nincs bemelegedési idő, azonnal felkapcsolható
 • környezetbarát a technológia, a ledes izzók nem bocsátanak ki szén-dioxidot.

Biztosan bírni fogja akár 15 évet is egy ledes izzó?

Ledes izzókat és égőket számtalan gyártó gyárt, természetesen mint minden más termék esetében is, itt is megtalálhatóak a minőségbeli eltérések. A nevesebb és megbízható gyártók (Osram, RZB, OPTONICA LED stb…) garanciát vállalnak arra, hogy a termékeik hány évig fognak működnie és jó előre azt is képesek megmondani, hogy a ledes világítótestek fénytartama, fényárama a használat során mikor és mennyivel fog csökkeni.

Pontos termékmegnevezés nélkül csak körülbelüli értékekről lehet beszélni, de azt lehet mondani hogy általában egy 50ezer óra élettartamú led izzó kb 5 és 10% között veszít a fényerőből 15000 óra használat után.

Mit kell tudni a színhőmérsékletről, hogy kapcsolódik ez a ledekhez?

A színhőmérséklet az általunk látható fény egyik jellegzetessége, mértékegysége a Kelvin fok, avagy ahogy rövidíteni szokták, a “K”. Ahogy a szakma írja:

“Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg.”

Egyszerűbben úgy lehetne ezt elmondani, hogy a színhőmérséklettől függ, hogy milyennek látjuk a fényt. Lehet meleg, sárgás hatású de lehet ezzel akár hideg, kék fényként is érzékelni.

A hagyományos izzóknak kb 2800 Kelvin a színhőmérséklete, a napfénynek 2800 és 5600 Kelvin között változik. 5600 Kelvin felett már hideg kéknek látjuk a fényt.

Itthon (vagy fogalmazhatunk úgy is Európában) inkább meleg fényt szeretik az emberek, az ázsiai emberek viszont inkább a hidegebb fényt szokták meg. Ezért is van viszonylag nagy kínálat ez utóbbiakból az ázsiai gyártók esetében.

Mi az a Daylight fény?

A színhőmérsékletekből adódóan a meleg fehértől kezdve egészen a hideg fehérig terjed a skála, amikor a ledes izzókról beszélünk. Az emberek számára a meleg fehér fény (2700 Kelvin környékén) egy kellemes hangzású, vonzó megnevezés A hideg fehér fény viszont riasztó, kevesen választják pedig …

Fontos tudni, hogy a napfény bizony hideg fehér fénynek minősül, mert 5600 Kelvines. Persze a napfény a színhőmérséklete sok mindentől függ, de az elmondható, hogy a napfényes, derült időben történő napsütés színhőmérséklete ennyi. Amit még érdemes figyelembe venni, hogy a napszakok és az évszakok változásával a színhőmérséklet is változik. Például.:

 • Napfényes idő egy átlagos napon – 5600 K
 • Hajnali fény és naplemente – 2500 K-ig is csökkenhet
 • Ködös idő, borult és párás idő – 6000 – 10000 K között mozog a színhőmérséklet
 • Tengeren, óceánon, magas hegyekben 10000 – 200000 K

A fentiekből következik, hogy “daylight” kifejezés amit magyarul nappali fénynek, napfénynek lehetne fordítani, jogos és ugyanakkor barátságos, vonzó megnevezése a hideg fehér fénynek.

Itthon évtizedek óta hozzá vagyunk szokva a meleg fehér fényhez, de elég csak 2-3 órát eltölteni egy nappali fényű led izzóval megvilágított helységben hogy visszatérve a korábbi 2700 K környékére azt már “koszos” sárgás fénynek érzékeljük.

Hol érdemes LED izzót venni?

Könnyű lenne azt mondani hogy ott ahol a legolcsóbb, de ez nem lenne igaz. A legolcsóbb árakat az ebay-től kezdve a különböző külföldi (távolkeleti) webáruházakban lehet megtalálni, de nagyon fontos tudni hogy az ottani kínálat túlnyomórészt gyenge minőségű, rövidebb élettartamú, megbízhatatlan termék. Ezek könnyen okozhatnak akár végzetes balesetet is pl. egy zárlat esetében, vagy pl. a lakásban is okozhatnak tüzet.

LED izzót mindenképpen érdemes megbízható, ismert forgalmazótol vásárolni, aki garanciát vállal az élettartamon túl a minőségre, megbízhatóságra is.

Mit jelent a Candela?

A Candela jele a “cd” vagy helyenként “mcd” – ez utóbbi a millicandela. A Candela azt a fényintenzitást jelöli, amit egy gömbfelület egy részletén lehet mérni. Azt lehet mondani nagy általánosságban, hogy amikor egy ledes fényforrás esetében candellában adják meg az adatokat, akkor az a fényforrás csak egy szűkebb sugárban lesz elég fényes. Legtöbbször spotlámpáknál, halogén spot izzóknál lehet vele találkozni ahol elég az irányított fényforrás.

Mit jelent a Lumen?

A lumen jele a “lm” és azt a fénymennyiséget jelöli, amit egy gömbfelületen lehet mérni. Nagyjából azt lehetne mondani, hogy a lumen határozza meg, hogy mennyire fényes egy lámpa.

Általános szabályként azt lehet mondani hogy a hagyományos (wolfram szálas) izzók minden egy wattjára kb 10-15 lumen jut. Ez azt jelenti, hogy ha egy hagyományos 60 wattos izzót szeretnénk helyettesíteni ledes izzóval, akkor 60 x 10-15 lumennel kell számolni, tehát 600-900 lumenes led izzót kell választani (és nem csak a wattot figyelni a dobozon).

A különböző technológiákra milyen fényerő/watt jellemző?

 • Kisteljesítményű led lámpa esetében kb 30 – 60 lumen / 1 W
 • Nagyteljesítményű led lámpa esetében 60 – 140 lumen / 1 W
 • Wolfram szálas (hagyományos) izzólámpa esetében kb 10 – 15 lumen / 1 
 • Halogén izzó esetében kb 20 – 25 lumen / 1 W
 • Fémhalogén lámpa esetében kb 70 – 80 lumen / 1 W
 • Nátrium lámpa esetében kb 100 – 120 lumen / 1 W
 • Kompakt fénycső esetében kb 50 – 65 lumen / 1 W
 • Fénycső fénycső esetében 60 – 80 lumen / 1 W

Mit jelentenek az E14, a GU10, az E27, az MR-16 és hasonló jelzések?

Ezek a kódok az izzó foglalatok típusait jelölik. Meg kell nézni a régi izzó foglalatát, hogy az milyen volt (általában az izzó testén feltüntetik) és vásárláskor arra kell figyelni, hogy a LED izzó foglalat típusa ugyanolyan legyen.

A hagyományos “normális” izzók foglalata az E27 szokott lenni (ez a körte égő amire a legterjedtebb a háztartásokban). A kisebb olvasólámpák mignon fényforrásia általában E14 -es foglalattal bírnak (nekem pl. most ilyeneket kellett vennem otthon több lámpába is). A halogén spot izzók legtöbbször GU10-esek vagy MR-16-osak (ilyen meg a munkahelyi asztali lámpámban van).

Mit hívnak hagyományos avagy wolframszálas világításnak?

Több mint 100 éve találta fel a hagyományos égőt Edison. Ennek működése azon alapul, hogy egy nagyon vékony wolfram szál van az üvegbúrában, amin a rajta átfolyó áram hatására fényt generál. Az energia nem 100%-a alakul át fénnyé, egy jelentős része hővé válik.

Azt lehet mondani, hogy kb 1 W teljesítmény mellett kb 5-10 lumen fény jön létre. Az élettartamára jellemző hogy néhány száz órától kezdve max pár ezer (1-2 ezer) óráig terjed.

Mit kell tudni a kompakt fénycsövekről?

A kompakt fénycsövek a normál (hagyományos) fénycsövekhez képest 1-2 perc alatt érik le a maximális fényerejüket. A fénycsövek ebből kifolyólag leginkább folyamatosan működésre lettek tervezve, nem túlságosan tolerálják a gyakori kapcsolgatást. Az amúgy is rövid élettartamot (néhány ezer óra) ezzel jelentősen le lehet csökkenteni.

A ledes világítás a kompakt fénycsöves megoldással szemben viszont bírja a fel/lekapcsolgatást és az üzemideje is nagyságrendekkel jobb, hiszen az 1-2000 óra helyett több tízezer órát is működnek úgy, hogy közben a energiafogyasztásuk alig fele a fénycsövekének.

Mennyi ideig tart a ledes fényforrásnak, hogy felkapcsolás után elérje leadja a maximális fényerőt?

A led egyik nagy előnye, hogy felkapcsolás után nincs várakozási vagy bemelegedési idő, azonnal maximális fényerővel világít.

Mi a Power Led? Miben tér a Power LED a CREE Power Led-ektől?

A power led nem egy konkrét terméket jelent, ez egy gyűjtőfogalom. Magyarul talán nagy teljesítményű lednek lehetne lefordítani a nevét, mivel professzionális világításként szokás alkalmazni olyan helyeken, ahol főleg folyamatosan üzemnek vannak kitéve. A Power led a hagyományos ledhez képest nagyobb árammal működik, jellemzően 350 mA megy át rajta (legalább).

Pont emiatt nagyon fontos, hogy bár a power ledek esetében óriási szórás van a piacon, csak a legjobbat érdemes megvenni, a kitűnő minőség itt kiemelten fontos. A Power ledek egyik legjobb és legmegbízhatóbb gyártója az amerikai CREE. A neve nem véletlenül forrt össze a power led fogalommal.